fb

Archiv novinek

Jak ugrilovat ten nejlepší steak

Pro přípravu dobrého steaku, je třeba, aby teplota bylo co nejvyšší. Rozpalte gril a ujistěte se, aby všechny větrací otvory byly zcela otevřené. Nalijte olej na papírovou utěrku a pomažte rošt pomocí kleštěmi s dlouhými rukojetěmi.

Vyjměte steak z ledničky a nechte jej dosáhnout pokojové teploty - přibližně 20 - 30 minut. Zbavte se  přebytečného tuku, abyste zabránili vzplanutí, a vertikálně odkrojte vnější kousek tuku, aby nedošlo ke zkroucení masa. Steak posypte hrubou solí a čerstvým pepřem. Obraťte steak a opakujte proces.

Umístěte steak na nejteplejší část roštu, přímo nad uhlím a opékejte dvě až tři minuty, pak ho otočte a to samé proveďte na druhé straně. Během grilování nepřesouvejte maso kleštěmi, aby byly viditelné stopy roštu. Zavřete víko, aby nedošlo ke vzplanutí.

Poté, co je steak správně propečený, ale ne úplně hotový, přemístěte ho na teplou stranu roštu (ne přímo nad uhlí), zavřete víko a pokračujte v grilování steaku, aby byl propečený podle vašeho přání. Během toho „nepřímého“ grilování ho už neotáčejte

Pomocí speciálního digitálního teploměru pro měření masa okamžitě zkontrolujte teplotu steaku na grilu. Grilujte steak na požadovanou chuť: 54 °C pro rare, 57 °C medium rare, 62 °C medium, 65 °C medium well-done a 71 °C pro well-done. Mějte na paměti, že teplota u masa nadále poroste i poté, co je odstraněn z grilu.

Steak položíme na prkýnko nebo desku, volně ho pokryjte hliníkovou fólií a nechte jej "odpočívat" po dobu pěti minut (teplota se bude dále zvyšovat o několik stupňů, zatímco se šťávy vsakují do masa).

Teď už zbývá jen popřát dobrou chuť! 

Zpět na výpis novinek